Statiunea Balneoclimaterica Baile Felix, Baile Felix
Adresa Statiunea Balneoclimaterica Baile Felix
Loc. Baile Felix, Jud. Bihor
(vezi harta)
Statiunea Baile Felix este situata in partea de nord-vest a Romaniei, in judetul Bihor, la o distanta de circa 9 KM de Oradea si la 22 KM de punctul de trecere a frontierei Bors. Asezat in campia Crisurilor la o altitudine de 150 m, statiunea are un climat continental moderat de ses, cu ierni blande si veri temperate cu influenta mediteraniana, ideala pentru turismul balnear. La dispozitia turistilor intreg anul, statiunea balneoclimaterica Baile Felix ofera conditii de relaxare, vacanta, odihna si recuperare. Sunt numeroase Pensiuni in Baile Felix, care dispune de o bogata baza de tratament, bai termale, stranduri (Apollo).
Faima statiunii se datoreaza si prezentei unei specii tropicale considerata monument al naturii si anume, Lotusul Termal, o planta plutitoare ale carei flori se deschid seara si se inchid dimineata. In ceea ce priveste fauna, se poate intalni in statiune o specie tropicala de melc, Melanopsis Parreysii si o subspecie endemica de peste, Rosioara.
Langa statiunea Baile Felix se afla o alta statiune care intruneste aceleasi caracteristici, Baile 1 Mai. In aceasta zona se intalneste si Rezervatia naturala Paraul Peta.
Turistii ajunsi in zona Bailor Felix pot vizita Pestera Ursilor, situata in bazinul Crisului Negru. Pestera este o rezervatie speologica, avand o lungime de 1,5 km si este structurata pe doua nivele de galerii.
In partea nordica a Muntilor Bihor se afla Regiunea Padis, constituita din bazinul inchis Cetatile Ponorului, avand o suprafata de 36 km patrati, fiind incluse Poiana Florilor si Cheile Galbenei. Regiunea este de o frumusete rara, oferind un peisaj mirific.
Efectele benefice ale apelor termale din sunt folosite pentru urmatoarele afectiuni:
- Afectiuni reumatismale inflamatorii ( poliartrita reumadoida, spondiloza anchilozanta)
- Afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza)
- Afectiuni reumatismale abarticulare
- Afectiuni post-traumatice
- Afectiuni neurologice periferice
- Afectiuni neurologice centrale
- Afectiuni ginecologice
- Afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine).
Efectele benefice oferite de apele termale pentru anumite afectiuni pot fi daunatoare si contraindicate pentru alte afectiuni. Aceste afectiuni sunt:
- Boli infecto-contagioase
- Boli venerice
- Tumori maligne
- Hemoragii
- Boli psihice