Planetariul Observatorul Astronomic, Suceava
Adresa Planetariul Observatorul Astronomic
Strada Universitatii, Nr. 13a, Loc. Suceava, Jud. Suceava
(vezi harta)
Daca ai ajuns la Suceava, resedinta judetului si una dintre cele mai vechi si importante asezari ale tari, iti recomand cu caldura sa vizitezi Planetariul. Nu este vorba de un observator asa cum obisnuiesc unii sa numeasca frumoasa cladire, ci despre o locatie care a fost proiectata cu scopul de a promova astronomia si de a prezenta intr-un mod mai placut si usor complexitatea boltei ceresti.
Planetariul din Suceava a fost inaugurat in anul 1982 prin grija profesorului Alexandru Toma, care a reusit sa convinga autoritatile de necesitatea unui asemenea obiectiv in vederea educarii stiintifice a tineretului. Astfel, Planetariul a fost construit cu fonduri de la bugetul public in perioada 1981-1982 si reprezinta astazi nu numai un obiectiv touristic ci si un laborator in care isi desfasoara orele cei de la facultatile de profil.
In Romania exista doar trei amplasamente de acest gen, cel de la Suceava fiind cel mai nou si cel mai mare in ceea ce vizeaza capacitatea salii si diametrul cupolei.
DESCRIEREA PLANETARIULUI DIN SUCEAVA
La parterul cladirii se afla sala Planetariului, principala atractie pentru toti cei care ii pasesc pragul, precum si un hol ce se desfasoara circular in jurul salii de proiectie. In hol se poate admira o frumoasa expozitie despre planete, stele, galaxii, oameni ce au ajuns in spatiu.
Sala Planetariului are forma circulara, cu o deschidere a cupolei de 10 metri si o capacitate de 80 de locuri. In centru se afla cu proiector ZKP2 care face posibila proiectarea Soarelui, Lunii, Planetelor si a circa 6000 de stele vizibile cu ochiul liber pe cerul boreal si austral. Totodata, proiectoarele auxiliare permit relizarea unei imagini dinamice a sistemului solar, planeta Jupiter cu satelitii galileeni, evolutia cometei Donati, feomenul “stelelor cazatoare” si miscarea unui satelit artificial. Se poate vedea si intelege mai bine sistemul zodiacal precum si alinierea stelelor pe bolta cereasca.
Un element de noutate ce face din aceasta locatie ceva unic chiar si in lume este pictura din sala de proiectie care ilustreaza orizontul orasului Suceava. In cateva minute poti petrece o zi de neuitat in orasul bucovinean incepand de la rasaritul soarelui si pana la apus, admirand apoi o noapte intreaga bolta cereasca stand confortabil in scaun pentru ca in cateva clipe razele soarelui sa faca lumina din nou dinspre rasarit.
La etajul cladirii ce gazduieste Planetariul se afla si o sala dotata cu aparatura audio-video unde se organizeaza simpozioane, conferinte, sesiuni de comunicari stiintifice si se ofera publicului vizitator video-documentare.
Cei interesati pot observa petele solare, relieful lunar, inelele lui Saturn, roiuri de stele, nebuloase galactice si fenomene astrologice utilizand aparatura ce se afla in dotarea Planetariului. Terasa si cupola mobila a acestuia sunt folosite in vederea realizarii observatiilor astrologice cu luneta si telescopul.
Merita sa-ti rezervi ceva timp din calatoria ta si sa incerci o lectie de astrologie la Planetariul din Suceava!!!
PROGRAM DE VIZITARE
- luni / închis
- (program în Sala Planetariului) marţi – duminică / 09:00 – 17:00
- (observaţii cu luneta când cerul este senin) marţi – vineri / 17:00 – 20:00
TARIFE DE VIZITARE
- (vizitarea expoziţiei) un leu / persoana
- (program în sala Planetariului) 2 lei / persoana (pentru grup de minim zece persoane)
- (observaţii cu luneta când cerul este senin) un leu / persoana (pentru grup de minim zece persoane)
Daca tot ai ajuns la Suceava nu rata ocazia de a vizita mai multe obictive turistice din oras sau din imprejurimi!
- Curtea Domneasca din Suceava
- Planetariul din Suceava
- Manastirea Zamca din Suceava
- Cetatea Scheia
- Manastirea Moldovita
- Manastirea Sucevita
- Manastirea Voronet
- Manastirea Putna
- Casa memorial “Nicolae Labis”, Malini
- Complexul Muzeistic “Ciprian Porumbescu”, Stupca