Cetatea Rasnov, Rasnov

Adresa Cetatea Rasnov

Strada Rasnov Poiana Brasov, Loc. Rasnov, Jud. Brasov
(vezi harta)

Situată la 15 km de Brasov, la ieșirea din localitatea Rasnov, Cetatea Rasnov este un ansamblu fortificat așezat pe un deal calcaros contruit în scop de apărare împotriva atacurilor tătarilor. Această cetate este una dintre cele mai bine păstrate cetăți din Transilvania datând din secolul al XIV-lea.

Accesul la cetate se face de la poalele dealului fie pe jos, fie cu un tractoras cu remorcă special amenajat pentru transportul turiștilor. Prețul unui bilet cu tractorul dus-întors este de 4 lei. În zilele agglomerate sunt 2 tractorase care circulă la interval de 5 minute unul de celălalt.
Dacă mergeți pe jos faceți 20 minute până la cetate.

Programul de vizitare este zilnic vara între orele 9:00-19:00 și iarna 9:00-17:00. Prețul biletului de intrare în cetate este de 10 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi , student și copii iar pentru copii până la 3 ani intrarea este gratuită.

În cetate se găsește un muzeu feudal în care pot fi admirate galerii foto, armuri, arme, haine specific secolului al XIV-lea, mobilier de epocă etc. În 1600 trupele lui Mihai Viteazu au fost găzduite în cetate după înfrângerea de la Miraslau.

Legenda fântânii

Lipsa apei ducea la limitarea posibilității de rezistentă pe timp îndelungat, de aceea, în 1625 s-a luat decizia săpării unei fântâni în stancă pe care este ridicată cetatea.
Fântâna din cetate, adâncă de 146 de metri, a fost săpată între 1625-1640, în acest ultim an ridicându-se în cetate și o bisericuță.
Despre această fântână există și o legenda asemănătoare cu cea de la Castelul Corvinilor și anume, că în timpul unui asediu, locuitorii au pus doi prizonieri turci să sape o fântână în mijlocul cetății pentru a fi lăsați să plece. Prizonierii au săpat fântână timp de 17 ani, timp în care au scris versete din Coran pe pereții acesteia. De fapt, ea a fost amenajată de meșteri sași tocmiți de primăria Rasnovului. Fântâna a fost utilizată până în anul 1850, când din cauza ruperii rotii a fost abandonată. Fântâna asigura traiul populației din cetate pe termen lung, conferind un grad sporit de siguranță deoarece nu mai trebuia deschisă poartă pentru alimentarea cu apă a populației.

Zidurile, ca și turnurile, sunt acoperite cu țiglă cu scopul de a preveni incendiile provocate de asediatori.

Scurt istoric

1335 – Prima atestare istorică a Cetății Rasnov
1421 – Primul asediu al unei armate otomane asupra Cetății Rasnov
1427 – Regele Sigismund de Luxemburg vizitează Cetatea Rasnovului
1436 și 1441 – Au loc două asedii ale cetății de către turci, dar nu o pot cuceri.
1600 – Mihai Viteazul și soția acestuia s-au oprit aici după înfrângerea de la Miraslau. El numește Rasnovul ,,orașul domniei mele”.
1612 – Ramași fără apă, apărătorii cetății au fost nevoiți să se predea în fata armatelor principelui Transilvaniei Gabriel Bathory, recunoscut ca un dușman al sașilor.
1625-1640 – Se sapă fântâna în stancă din centrul Cetății Rasnov
1658-1661 – Datorită invaziilor, rasnovenii stau vreme de trei ani în cetate
1659 – Se construiește capela din cetate
1718 – Cetatea a fost parțial distrusă de un incendiu iar în 1802 a fost avariată de un cutremur.
1821 – În cetate se retrag refugiații din tara Românească (Mișcarea revoluționară condusă de Tudor Vladimirescu)
1848-1849 – Localitatea fiind străbătută atât de revoluționării maghiari, că și de trupele imperiale austriece, rasnovenii au preferat să se refugieze în cetate, aceasta fiind și ultima misiune a cetății ca loc de refugiu și apărare
1850 – Dată fiind situația politică și diminuarea rolului de apărare al cetății, aceasta este părăsită, devenind o ruina. În cetate era ținut un singur paznic, care avea sarcina de a anunța incendiile. Ultimele instalații de apărare sunt retrase.

Scrieti parerea dvs. despre Cetatea Rasnov